Free Essay

SøNdag

In: English and Literature

Submitted By BoomStick1996
Words 997
Pages 4
Analyse af novellen ”Søndag”
Skrevet af Rasmus Jelsgaard Andersen

”Søndag” er skrevet af Naja Marie Aidt i 2006 og er en del af novellesamlingen ”Bavian”.
Novellen handler om Peter og Iben, som er sammen med deres børn. De er på besøg ved en fra Peters familie, jeg tror at det er hans søster. Til sidst i historien får man at vide, at Iben og Peter er skilt og faktisk har været det i 7 år. Det regner man ikke lige med.

Dette er en novelle, fordi at den starter på en meget åben måde. Dvs. at historien begynder midt inde i handlingen. Den er hurtig læst og selve handlingen foregår også inden for en kort stund. Slutningen er virkelig åben. Det er også et kendetegn ved noveller. Iben begynder pludseligt at snakke om døden i denne sætning:
”Lyset var blevet dybere i farven, rødere, og hun sagde, at hun havde hørt at folk der er døende på et tidspunkt ligesom flammer op, bliver sig selv, fulde af energi, så deres nærmeste tror at de er ved at komme sig og så dør de lige pludselig, og det føles uventet og kommer som et stort chok.”
Jeg mener, at dette kan symbolisere at hendes kærlighed til Peter ligesom ”flammer op” igen, på denne eftermiddag. Hun føler, at de gamle dage er der igen, men da de kommer tilbage til huset, er de tilbage i virkeligheden. Det er også derfor at hun nævner farverne, da de går hen til bageren i starten. Hun snakker om at lyset næsten får alt til at se overnaturligt ud, som om de stadig var sammen.
Da de sidder i haven og Iben begynder at grine voldsomt af Peter, virker det meget som en teenageflirt og at hun bliver lidt varm på ham igen. Peter sidder og hiver kronbladene af en blomst.

”Han var i gang med at splitte en vissen blomst ad. En kølig vind blæste kronbladene ned på græsset. Hun havde endelig fået kontrol over sig selv.”
Dette kan symbolisere at deres kærlighed er død (vissen) og hun så tager kontrol over sig selv, fordi hun vil tilbage til virkeligheden. Men så lægger hun mærke til den gule plet i hans øje igen. Jeg synes at den gule plet i Peters øje har en symbolsk mening i forhold til deres forhold. Da hun endelig finder den til sidst, bliver hun meget lettet. Hun føler sig mærkelig lettet over at den er der.
”Hun vidste at den var der et sted” Det kunne tyde på at pletten er en slags genopfriskning på at deres forhold har eksisteret. Hun prøver at finde den i starten af novellen og tænker, at den var der engang men hun har ikke kunnet se den i lang tid. Det kunne også symbolisere at de måske ikke har haft det så godt med hinanden, eftersom han har fået en ny kvinde i sit liv, og så på denne eftermiddag, hvor de er sammen igen med hele familien, kan hun til sidst se at de altid vil være en familie, selvom de ikke er gift længere.
Stemningen mellem Peter og Iben er faktisk meget intim. De opfører sig stadig som om at de er et par. På deres tur tørrer han f.eks. ketchup af hendes kind, deler mad og en kakaomælk med hende. Han tager en af hendes cigaretter uden at spørge, som virker meget som en ting man kun gør, når man er tæt eller i et forhold.

Hun nævner at de nok skal købe prævention til deres ældste datter, og Peter synes ikke godt om det. Efter det bliver hun nød til at tælle til ti indvendigt. Senere, hvor hun snakker om døden, hører han ikke efter og råber af en mand. Så man kan se på hendes reaktion at de stadig har de her klassiske problemer, som et par nu har.

Da Iben er sammen med sin søn, for at kaste sten i dammen.
”Nogle myg sværmede overvandhullet. Hun kastede en pind ud og sagde til drengen, at nu sejlede den ud i den vide verden. Men drengen svarede, at den aldrig nogensinde kunne komme op af mudderhullet igen”
Dette kunne symbolisere deres forhold derhjemme. Jeg tror det er økonomisk, eftersom der igennem hele historien, er referencer til at de ikke klarer sig så godt på det område. F.eks. da de går sammen ned til bageren, brokker Peter sig over den store BMW som parkerede foran dem. Da de er på vej hjem, råber han af en mand ”Rige svin” og manden kigger derefter nedladende på dem, med deres rustne barnevogn.
At et barn ser så realistisk og negativt på tilværelsen må betyde, at hans opvækst har været hård og at han måske ikke rigtig har lyst til at drømme eller se fantasifuldt på verden.
Jeg mener at novellen handler om at Iben bliver lidt forelsket i Peter igen. Det er i hvert fald noget af det mest tydelige i historien. Man kan også sige at deres forhold i familien er et af hovedemnerne. De er meget tætte selvom de ikke er et ægtepar mere, og hele familien har det stadig godt sammen. Der bliver også henvist til at Peter er blevet nygift eller bare har fået et nyt forhold. Det kan man se i citatet herunder:

”Kan du tage pigerne i næste weekend? Dortes forældre kommer og skal bo hos os."
Her bemærker man også at Ibens søn ikke er Peters, da han kun omtaler pigerne.
Novellen giver et godt eksempel på en familie i dagens Danmark. Man bliver skilt og møder nye kærester eller venner, men det ændre ikke på at man er en familie. Jeg synes at ”Søndag” er en rigtig god novelle, som får en til at tænke over at selvom man teknisk set er opløst, behøves man ikke at være skilt for evigt. Den viser at selvom man stadig har følelser for ens tidligere partner, vil man stadig holde dem for sig selv, for at han skal være lykkelige.…...

Similar Documents

Free Essay

Die Week Wat Alles Verander Het

...in Jesus se lewe wat elkeen van ons se lewens verander het. Eintlik het dit die totale geskiedenis van die hele wêreld verander, al verstaan sowat twee-derdes van die wêreld se bevolking dit nog nie. DIE SONDAG Voor ek met jou gesels oor daardie Woensdag se gebeure, kom ons begin in ons nadenke reeds by die Sondag se gebeure. Palmsondag, soos daarna in die kerklike wêreld verwys word. Dit was die dag waarvan Lukas 19 en Johannes 12:12 en verder ons vertel. Jesus het Jerusalem, die stad van koning Dawid, binnegery op 'n donkie. Soos voor 'n koning van destyds, het die skare klere en palmtakke voor hom neergegooi om aan Hom eer te betoon as die koning uit die geslag van Dawid. Alles presies soos die profesieë - soos Sag. 9:9 en Dan. 9:25 -27 - eeue tevore voorspel het sou gebeur. Volgens Eksodus 12 moes die lam vir die Pasga wat later die week gevier sou word, gekies word op die tiende van die eerste maand van die jaar. Volgens die gebruik in Jesus se tyd, was alleenlik lammetjies van Bethlehem geskik geag om as 'n lam vir die Pasgaviering te dien. Daarom, op daardie spesifieke Sondag, is 'n lam wat gebore is in die Bethlehem-distrik gekies en in Jerusalem ingebring van die Olyfberg se kant af deur die Skaappoort. Presies dieselfde pad wat Jesus die betrokke Sondag Jerusalem binnegekom het op Sy triomftog. Soos wat Hy ingekom het, het die mense geskreeu: Geseënd is Hy wat kom in die Naam van die Here! Red ons, Seun van Dawid! So is Jesus uit Nasaret met groot......

Words: 2110 - Pages: 9

Free Essay

Rap Musik

...hvordan sådan én som dig forurener det, som vi voksne kalder ?det offentlige rum?. For nu at blive i jeres terminologi, så lukker I så fucking meget sexistisk og voldsforherligende lort ud, at man skal lydisolere sig for ikke at blive sølet til. (?) Du gider heller ikke tage ansvaret for den skade, som dine tekster måtte forvolde. (?) Når politiet her på Frederiksberg, hvor jeg bor, og min datter færdes efter vintermørkets frembrud, alarmeret melder, at de ser .ere og .ere grove voldtægter, hvor netop den fornedrende vold er påfaldende, kan det så ikke hænge sammen med bl.a. din måde at fremstille pigerne på? (?) Hvis du har en søster, forstår du nok, hvad jeg mener. Især hvis det var din søster, der blev hevet ind i en kassevogn en søndag aften, da hun skulle i kiosken, for at blive misbrugt i timevis af to forstyrrede stoddere, der åbenbart mente, de havde ret til lidt lir. Om det foregik til det indre soundtrack af din musik, er ikke sikkert. Men kan det udelukkes, Niarn?« Fra debatindlægget ?Du er fucking sexistisk, Niarn!?, Politiken, 13. november 2004. Niarns indlæg er bragt i Politken d. 20. november 2004....

Words: 1117 - Pages: 5

Free Essay

Essay on Brian Main

...Superligaens sidste plads, og tabte søndag holdets syvende kamp i træk. Søndagens kamp var et nyt lavpunkt, da AGF tabte 0-3 til de direkte konkurrenter fra Viborg. Aarhusianerne er dermed i akut nedrykningsfare, men det betyder ikke, at man skal forvente at AGF ændrer på deres trænerstab. »Der er kun os, som er her nu. Der kommer ikke nogen ned fra himlen og redder os«. »Vi er nødt til at vende og dreje hver en sten, men vi har kun de spillere og den stab, som vi nu en gang har«, siger AGF's sportschef, Brian Steen Nielsen. Har fire kampe tilbage Sportschefen var langt fra tilfreds med søndagens nederlag i Viborg, og han regner med en forbedret indsats i sæsonens sidste fire kampe. »Der er ingen tvivl om, at vi rykker ned, hvis vi spiller lige så dårligt, som vi gjorde efter pausen mod Viborg«, siger Brian Steen Nielsen. AGF er meget presset inden de sidste fire spillerunder, og selvom holdet nu er under nedrykningsstregen, så tror holdets cheftræner Jesper Fredberg stadig på overlevelse. »Det er klart, at vores muligheder for at overleve er dårligere efter nederlaget. Det bliver hårdt nu, og vi skal kæmpe for hver eneste centimeter på banen i de sidste fire kampe«. »Vi bliver nødt til at fortsætte med at tro på, at vi kan overleve. Tro kan flytte bjerge, og jeg tror på at vi overlever. Vi skal blive ved med at jagte mulighederne«, siger Jesper Fredberg. Ét mål i syv kampe AGF's store problem har været at lave mål, og igen søndag brændte AGF-spillerne mange......

Words: 318 - Pages: 2

Free Essay

Clars

...Søndag d. 16.03.2014 Kære dagbog, Nu har jeg endelig spist aftensmad og skal til at pakke min kuffert. I morgen d. 17. Marts skal jeg nemlig på lejrtur med min klasse, til Odense. Jeg glæder mig rigtig meget til at være sammen med mine venner, og til at opleve en masse spændende ting, men jeg glæder mig mest til at hygge mig sammen med mine venner om aftenen og spise slik og lege SP eller K. Der går så lang tid. Det er lige som om tiden kører rundt i et møllehjul og bare ikke kommer videre. Præcis ligesom når det enten er min fødselsdag eller juleaften. Man glæder sig så meget til man får sine gaver og man er spændt på hvad det er man får om det er en dukke eller en legetøjsbil også selvom jeg aldrig kunne ønske en legetøjsbil, for jeg er jo ikke nogen dreng. Jeg kan næsten ikke vente til vi sætter kursen mod Odense i morgen. Men selvom jeg mest af alt er spændt og glæder mig, må jeg indrømme at jeg også får en klump i halsen hver gang jeg tænker på at skulle være væk hjemmefra i en hel skoleuge. Det er ikke fordi jeg ikke glæder mig til at være sammen med mine venner og veninder fra klassen, for det gør jeg! Jeg kan faktisk slet ikke vente. Men tanken om at skulle undvære dem derhjemme gør mig nervøs. Og det lyder jo fjollet, for jeg er ikke en lille pige mere. Jeg burde jo bare tænke at det var fedt at få fem dage helt uden en mor og to søstre der skal blande sig i alting, men jeg tænker også meget på om vi bliver uvenner fordi vi går op og ned af hinanden en...

Words: 452 - Pages: 2

Free Essay

Signes Verden

...løbetræning | 2 timer | Moderat/ høj. Ikke konstant høj intensitet, men med interval. | | Onsdag | | | | | Torsdag | Håndboldtræning – boldspil, samt styrketræning | 2 timer | Moderat. Pulsen var ikke så højt oppe. | | Fredag | | | | | Lørdag | | | | | Søndag | Håndboldkamp samt opvarmning | 1, 5 timer | Meget høj. Da det var kamp, var pulsen konstant høj | | ------------------------------------------------- ------------------------------------------------- Øvrige bemærkninger: ------------------------------------------------- Normal træningsuge Træningslogbog – Uge 2 Brug nedenstående skema til at beskrive din træning i den forgangne uge. Husk også at angive, hvad du lavede i idrætstimerne: Dag | Træningsform | Varighed | Intensitet | Bemærkninger | Mandag | | | | | Tirsdag | Håndboldtræning, samt løbetræning | 2 timer | Høj! Pulsen var konstant oppe, da der blev kørt hårdt boldspil | | Onsdag | | | | | Torsdag | Håndboldtræning, samt styrketræning | 2 timer | Lav/ moderat. Det var en meget stille træning | | Fredag | Løbetur selv på 3 km | 15 min | Høj. Det var intervaltræning. | | Lørdag | Håndboldkamp samt opvarmning | 1,5 | Høj. | | Søndag | | | | | ------------------------------------------------- ------------------------------------------------- Øvrige......

Words: 1535 - Pages: 7

Free Essay

Idrætsprojekt

...på en mere kreativ måde. Træningsprogram og mål Min målsætning er at træne tirsdag, torsdag, lørdag og eventuelt søndag hvis jeg har håndboldkampe. Tirsdag og torsdag er det primært håndboldtræning og i weekenden er det enten kampe eller styrketræning med slamball. Mit mål er at kunne tage 3x30 mavebøjninger med 25 kg på maven. Til at starte med har jeg kunne tage 3x30 mavebøjninger uden belastning og med udfordringer i sidste sæt. Min logbog fører jeg sammen med mit skema og under hver dag skriver jeg små bemærkninger med hvordan min krop har haft det med mit træningsprogram. Skema Uge 35 Mandag | Tirsdag | Onsdag | Torsdag | Fredag | Lørdag | Søndag | Opstart på træningsprojekt tirsdag. | 35 minutters styrketræning til idræt i skolen. Starttest: 3x30 mavebøjninger. Hårdt at komme igennem sidste sæt. kl. 17-19 håndbold træning. Høj intensitet både med kondition og styrketræning | En rask gåtur. Ondt i benene og mavemusklerne efter træningen dagen før. Restitution. | Kl. 17.19 håndbold træning. Høj intensitet på styrketræning, moderat til kondition grundet dårligt knæ | Skole og arbejde derefter. Hjemme kl. 22. Restitution | Træning med min slamball. Bold med 5 kg sand i. Forskellige øvelser. 3x 10 gentagelser med 5 øvelser. | Ingen træning. Restitution | Uge 36 Mandag | Tirsdag | Onsdag | Torsdag | Fredag | Lørdag | Søndag | Træning med min slamball igen. 35 minutter for høj intensitet. Jeg har ondt i mavemusklerne og kan mærke at......

Words: 1730 - Pages: 7

Free Essay

Maltiske Kultur

...Her sidder du udenfor og er sociale, hilser på folk som går forbi. Hvor vi derimod i danmark sidder indenfor fordi det simpelhen er vejret til at sidde ude. Vi har da os denne cafe kultur her hjemme med det er noget vi har nappet nede fra de varme lande, og det er ikke i så stor omfang som i syden. Mad kan os ha en kulturel værdi, maden på malta er meget Italiensk indspireret da italien ligger meget tæt på. De har dog en ret som er en lokal ret. Det er kanin, du kan få dem på forskellige måder. Grunden til kanin er fordi de ikke har det store dyreliv på malta. Så de har brugt det de kunne finde. På malta er man katolske kristen, de ligger stor vægt i deres tror i forhold til her i danmark. På en hel almindelige søndag, er de fleste maltesere i kirke til søndags gudstjenste/messe. Unge som gamle, alle forskellige aldres grupper kommer, under messen kommer nadveren. Næsten alle går op til nadveren, hvilket næsten ikke er tænkelig i den danske kirke. Til slutningen af gudstjensten gik der en kurv rundt til aldmiser. Hvilket er en af de store forskelle mellem den danske kirke og den maltiske kirke. Hvor vi er gået efter den Lutherske tro. På lille malta har de os over 300 kirker hvilket er et rigtigt høj antal. Deres religion ligger dybt i deres værdier. Hvis man kigger på navne på alle byerne og gade. Har de fleste har arabiske navne, hvilket er underligt i forhold til deres tro og hvordan deres samfund er. Abstract: This study tests how the cultural values ​​of Malta...

Words: 815 - Pages: 4

Free Essay

Træningsprogram

...kunne opnå dette skal jeg ind og arbejde med noget aerob træning (interval) f.eks. hvis man løber med højpuls i 4 min, skal man holde pause de næste 2 min af gentagelser med 5-6 gange. For at blive en god løber skal man både have en god kredsløbskondition og stofskiftekondition. Stofskiftekondition opnår du ved lange træningsseancer imens man opnår kredsløbskondition f.eks. ved at lave interval træning eller bare løbe med høj puls i 20 min. 4) Selve træningsprogrammet Mit forløb i træningsprogrammet om at løbe fra 5-10 km varer 12 uger og derfor vil jeg gerne vise de første 5 uger af mit træningsprogram for at vise hvordan man starter op hvis man i forvejen kan løbe de 5 km. |Mandag: |Tirsdag: |Onsdag: |Torsdag: |Fredag: |Lørdag: |Søndag: | |Uge 1 | |25 min. I rolig tempo. Løb 25 min hvor du undervejs holder 2 gå pauser á 1 min. 25 min. total | |12 min. opvarmning. løb i roligt tempo.8min. interval: løb 4x1 min med 1 min gang i pause. Løb intervallerne i så højt et tempo du kan, Puls zone 80-90% 2 min. rask gang !0 min. løb i roligt tempo 32 min. | |25 min. løb i roligt tempo. Løb 25 min hvor du undervejs holder 2 gå pauser á 1 min. pulszone 60-75 % 25 min. total |30 min. rask gang Gå en frisk tur 30 min. total | |Uge 2 | |25 min. I rolig tempo. Løb 25 min hvor du undervejs holder 2 gå pauser á 1 min. 25 min. total | |12 min. opvarmning. løb i roligt tempo.8min. interval: løb 4x1 min med 1 min gang i pause. Løb intervallerne i så højt et tempo du kan,......

Words: 779 - Pages: 4

Free Essay

Myggestik

...hans arbejde. Han er en svag person som ikke realisere sig med de sygdomme han har før han ligger på dødslejet. Det moderne menneskes vilkår mere generelt er som det er i vores samfund, pga. det er noget man kan relatere til fra den virkelige verden. Pede er ked af det over han er blevet skilt og han kun må se børnene i weekenderne, det er noget som også kan forekomme i realtids-samfundet. Vilkårene i det moderne samfund er gode pga. uanset næsten hvad der sker, har man mulighed for at få hjælp. Der er en anden novelle af Naja Marie Aidt, hvor slutningen også ændre rigtig meget på novellen. Det er novellen søndag, som handler om et par og deres børn er til forårs frokost i en rigtig kerne familie kvarter. De diskutere rigtig meget det par her og de skal hente kage ved bageren og de kan egentlig ikke blive enig om noget igennem hele novellen. Det overaskende i søndag er at, i slutningen af novellen får man af vide at det her par så er blevet skilt. På samme måde er det i denne novelle hvor man får lidt af et chok når det går op for læseren hvor slemt det er blevet i myggestik for hovedpersonen. Efterfølgende bliver det bare værre og værre for hovedpersonen, så man får flere og flere chok, jo mere man nærmer sig slutningen af novellen. Min fortolkning af novellen er, at hovedpersonen er en meget almindelig person i forhold til det moderne samfund. Han er både stærk og svag i forhold til han har styr på sit liv, men samtidig krakelere hans tilværelse i det han begynder......

Words: 760 - Pages: 4

Free Essay

Ged101T Assignment 01

...Kinders in die middelkinderjare openbaar woede op ‘n geïrriteerde manier deur negatief, 7. skoorsoekerig, nukkerig en nors te wees. Hantee hierdie gedrag met oorleg: jy moet eerstens deur jou gedrag toon wat die regte optrede is vir aggressie en woede, tweedens help kinders om hul vrese en probleme met jou te kom bespreek, moet ook nie sulke gedrag van woede en aggressie aanmoedig nie, en laastens help ‘n kind deur discipline en ook deur die oorsaak daarvan aan te spreek. Vraag 3: Kinderverwaarlosing en molestering. i. Koerantberig Nuus 24.com Rugby  |  Krieket  |  Sokker  |  Ander Markte  |  Ekonomie  |  Opinie Rubrieke Briewe  |  Stories Foto's Beeld  |  Die Burger  |  Volksblad  |  Rapport  |  Sondag Drienasies  |  2010 Ma los baba in toilet agter 2009-11-11 Durban - ‘n Vrou van Durban het haar twee dag oue babaseun met ‘n vreemdeling in ‘n openbare toilet agtergelaat, het die polisie van KwaZulu-Natal gesê. "Die vrou het Dinsdagmiddag na bewering ‘n ander vrou gevra om vir ‘n paar minute lank na haar baba te kyk. "Hulle het die openbare toilet in Warwick Junction gebruik. "Die vrou het verdwyn en haar baba met die vreemde vrou gelos,” het kapt. Khephu Ndlovu gesê. Die polisie is tans besig om na die vrou te soek. - Sapa 8. Die Burger Kind soos hond aan tafel vasgemaak 2009-11-25 o Jou selfoon o Jou Facebook-profiel Magdel Fourie Johannesburg - Uitgeteer, besmeer, al......

Words: 1453 - Pages: 6

Free Essay

Latin

...leone = ved siden af, med, 5. Super leone = ovenpå, på 6. De leone = ned, fra * 7. In leonem = på vej ind i, ind i 8. In leone = I løven 9. Ex = ud af 10. Ab leone = Fra - Hvorfor ændre leonem, leone… sig? Leonem – akkusativ Leone – ablativ (Præposition Der gøre så den står i ablativ. Ex, in, cum, sine ville have ablativ!) Amare – elsker (verbernes endelser i nutid/præsens) 1. person (jeg) Amo 2. person (du) Amas 3. person (han(hun/den) Amat = Ost Singularis  1. person Amamus (vi) = mus 2. person Amatis (I, de) = Tis 3. person Amant (de) = Nye testamente. Pluralis  (Der er en ost, så kommer mussen og tisser på den, og det står ikke i det nye testamente.) Verbernes endelser i nutid Ugedagene: Søndag = dies Solis Mandag = dies Lunae Tirsdag = dies Martis Onsdag = dies Mercurii Torsdag = dies Jovis Fredag = dies Veneris Lørdag = dies Saturni * Romani multos deos et multas deas habent * Mange romere har mange guder og gudinder * Oversættelse + opgave 1 * Páris et Hélena 1. Troia Urbs est. Urbs in Asia est. Troja er en by. Byen er i Asien. 2. In urbe regia est. In regia Priamus habitat. Nam rex est. I byen er der en kongeborg. I kongeborgen bor Priamus(konge i Troja). For han er nemlig konge. 3. Etiam hector et Paris in urbe habitant. Også Hector og paris bor i storbyen. 4. Hector troianus est, Fortissimus est, et semper Troiam fortiter defendit. Hektor er trojaner, han er......

Words: 1741 - Pages: 7

Free Essay

Danish Folkevise

...Analyse Referat: Folkevisen starter i første strofe med at fortælle om familien. Om at de var mange søskende og at faderen døde meget tidligt. Sønnerne sleb deres spyd en søndag aften, inden de tidlig mandag morgen, red vrede ud for at finde hr. Torben. De red nord for skoven da de finder hr. Torben. De vil tage hævn. Hr. Torben tigger dem om at lade ham være, han tilbyder dem hus og gård og dermed også hans datter. Men de vil ikke have noget af ham, de var kun kommet for at få blodhævn. De dræbte ham og huggede ham ud. Så red de til hr. Torbens gård, hvor hans unge smukke datter stod med et drikke bægre i hver sin hånd. Hun skålede først med hendes fars drabsmand. Hun vidste på det tidspunkt ikke hvad der vat sket. Han bliver pludselig så fuld at han fortæller hende, at hvis han havde vidst hun var så god, havde han ikke slået hendes fra ihjel. Datteren bliver chokeret over denne indrømmelse, da hun jo ikke kan forsørge sig selv. Da drabsmanden synes godt om hende, tager han hende med på hesten, og med for at forsørge hende. Genre: Genren er en folkevise Type folkevise: Torbens datter tilhører folkevise-genren, riddervise. Riddervisen er kendetegnet ved, at være realistisk og omhandle adelens og riddernes liv, og skildrer konflikter i og mellem slægter. I dette tilfælde, er det konflikten mellem Hr. Torben og en anden slægt. Titel: Torbens datter, som var en klassisk vise i middelalderen. Men forfatteren er ukendt. Visens Opbygning: Antal strofer: Visen......

Words: 1288 - Pages: 6

Free Essay

Youngdon

...præsident for det amerikanske psykologforbund. Hans største bidrag til psykologien er formentlig 'The Stanford Prison Experiment' fra 1971. Forsøget har med 33 års forsinkelse gjort ham til hot news i de amerikanske medier, der jagter dybere forklaringer på Abu Ghraib-skandalen end sort-hvide floskler om godhed og ondskab. »De fleste mennesker - ikke mindst præsident Bush - klamrer sig til en tro på, at verden kan deles op i gode og dårlige mennesker. Men når man sætter gode mennesker i onde situationer, er det som regel situationerne, der vinder over mennesket. Begivenhederne i Abu Ghraib ligner mit eksperiment så meget, at det løber mig koldt ned ad ryggen«, siger Philip Zimbardo til Politiken. Sextvang Hans eksperiment begynder en søndag morgen i august 1971, da en politibil ruller gennem Palo Alto i Californien og anholder ni unge universitetsstuderende. I baggrunden lurer Philip Zimbardo. Den unge psykolog har allerede markeret sig som et akademisk naturtalent på flere universiteter, men voksede op under ydmyge kår i ghettoen South Bronx i New York. Som dreng undrede han sig over, at mange af hans ellers fornuftige kammerater pludselig skejede ud i hærværk og kriminalitet. Tanken om, at det var de barske situationer i Bronx - og ikke kammeraternes personlighedstræk - der provokerede deres handlinger, satte sig dybt i ham. I 1971 er det de mekanismer, Philip Zimbardo vil undersøge med sit eksperiment. Hvad gør et fængselsmiljøs barske og uvante......

Words: 1834 - Pages: 8

Free Essay

Træningsprojekt I Idræt

...| | |Fitness |Styrketræning, se program |Ca. 60 min | | |Onsdag |Løbe |5 km |Ca. 30 min |Rute med lette stigninger | |Torsdag |Løbe |5 km |Ca. 30 min |Rute med lette stigninger | | |Kettlecross |Styrketræning/puls |Ca. 60 min |Hold i Fitnessworld | |Fredag |Løbe |5 km |Ca. 30 min |Rute med lette stigninger | |Søndag |Fitness |Pilates |Ca. 60 min |Hold i Fitnessworld | |Dag (uge 35) |Træning |Beskrivelse |Tid |Andet | |Mandag |Løbe |5 km |Ca. 30 min |Rute med lette stigninger | | |Fitness |Styrketræning, se program |Ca. 60 min | | |Tirsdag |Løbe |5 km |Ca. 30 min |Rute med lette stigninger | | ......

Words: 3281 - Pages: 14

Free Essay

Bad Tv

...Robinson Ekspeditionen (TV3) 10) Sexministeriet (DR HD)11) Hugh Hefners playboypiger (Kanal 5) 12) Dagens mand (TV 2)13) Toppen af poppen (TV 2) 14) X Factor (DR 1)15) Skjulte stjerner (DR 1) 16) Mama (DR HD)[BLANK-TAG] 114 pct. er mængden af reality-tv steget siden 2007 ifølge Søndagsavisens seneste opgørelse. Jeg har fået nok af ’the bad style’ JEG INDRØMMER det. Jeg har set reality-tv – og endnu pinligere; det var med fornøjelse. En tømmermandsplaget lørdag slæbte jeg mig ind i stuen og tunede om på TV3 for at se, om der ikke var noget ’lorte-tv’. DET VAR DER selvfølgelig. ’Paradise’ blev genudsendt, og jeg morede mig på sofaen med mine leverpostejsmadder, mens det iscenesatte konflikthelvede buldrede over skærmen. Det var en hård søndag, men da jeg dagen THOMAS efter kom på benene igen KORSGAARD og ikke længere havde ondt 1. G’ER, 16 ÅR af mig selv, kunne jeg godt mærke, at min kvote for dårligt tv var opbrugt lang tid frem, og om aftenen slog jeg atter om på DR 2’s ’Deadline’ og blev fyldt med god samvittighed, selvom det til tider kan være lidt tørt og ikke er vildt ungdommeligt. Reality bliver set af mange aldersgrupper, men især mange unge ser det. Da jeg sidste år gik i 9. klasse, var det et dagligt samtaleemne, hvem der stod stærkest i ’Paradise’, og hvem mon ville vinde. Pigerne på min skole klædte sig som pigerne i programmet med stramme, nedringede bluser, og drengene kørte ’the bad style’ og ville være som drengene i programmet på det eksotiske luksushotel i......

Words: 1769 - Pages: 8