Free Essay

Bm-Bahasa Malaysia

In: English and Literature

Submitted By weixiongcheah
Words 3044
Pages 13
Bahasa Malaysia A
Sekysen
0)Pengerusi: Wei Xiong
1)Media (Kim Chi Yeong)
2) Kementerian Pembanguaan Wanita, Keluarga & Masyarakat (Sheng Wei)
3)Mangsa (Ng Cher Lim )
4)Mangsa (Ang Kok Keong)
5)Psikologi kanak-kanak (Vern Wei)
Pengerusi ( Wei Xiong) : Selamat tengah hari dan terima kasih kepada semua yang hadiri kerana sudi menghabiskan masa yang emas di forum ini. Saya berbesar hati mengalu-alukan kedatangan kamu
Yang Berbahagia, Encik Kim, Pengerusi Bernama
Yang Berbahagia, Encik Ang Kok Keong, Saksi
Yang Berbahagia, Encik Cher Lim, Mangsa didera oleh bapa
Yang Dihormati, Datuk Sheng Wei, Kementerian Pembanguaan Wanita,Keluarga & Masyarakat.
Yang Dihormati, Doctor Choong, Pakar Psikology kanak-kanak
Nama saya ialah Wei Xiong(Pengerusi NGO Hak Kanak-Kanak)
Encik Kim, Bolehkan anda memberi dua berita penderaan dari Pusat Asuhan Taman Melati dan Taman Pendidikan Kanak-kanak (Taska)
Encik Kim ( Kim Ji Yeong): 1)Cerita Sebenar Rakaman penderaan kanak-kanak di Pusat Asuhan Taman Melati:
Setiap kali mahu dihantar ke pusat pendidikan, anak-anak akan menangis. Anak-anak akan berasa sangsi kerana dengan situasi itu, sepasang ibu dan bapa bertindak memasang kamera tersembunyi bagi mengetahui puncanya.
Hasilnya cukup mengejutkan apabila anak-anak yang dihantar ke pusat pendidikan itu, didapati dipukul dan didera oleh pengasuh. Dakwa pengadu yang mahu dikenali sebagai Encik Johny , situasi dialami anaknya telah didera sejak empat bulan lalu.

Pusat pendidikan berkenaan terletak di Taman Desa Palma. Kemudian ada sesetengah ibu dan bapa timbul idea untuk memasang kamera tersembunyi pada beg sekolah anaknya.
Dan ini yang diperolehi hasil rakaman yang dilakukan pada 23 Febuari 2009. Kejadian berlaku pada salah seorang kanak-kanak yang bernama Kivan Tee , dialah anaknya yang dihantar ke pusat pendidikan ini.

“Sebelum buat rakaman sering mendengar setiap kali kita hantar anak ada kanak-kanak menangis jawapannya sentiasa kata biasa kanak-kanak sentiasa menangis semasa rehat , tidur dan masa bermain , ”. Bapa kepada kanak-kanak mangsa dera.
Rakaman itu kemudian dikongsi dengan semua penduduk di dalam taman itu yang turut menghantar anaknya ke pusat asuhan tersebut.
Laporan polis sudah dibuat selain aduan dikemukakan kepada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Kemas.
Lebih mengejutkan apabila Kemas memaklumkan bahawa pusat pendidikan itu tidak berdaftar
.

PULAU PINANG – Polis hari ini meminta pemilik Taman Pendidikan Kanak-kanak (Taska) Permata Harapan di Taman Desa Palma dekat sini, yang didakwa mendera kanak-kanak yang diasuhnya, supaya menyerah diri secepat mungkin bagi membantu siasatan.
Wanita itu yang dikenali sebagai Hui Lim , 37, telah menghilangkan diri selepas seorang bapa membuat pendedahan itu kepada media pada 11 Ogos lepas.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Syazmi Azmi berkata siasatan awal mendapati wanita itu mempunyai tiga anak dan suaminya, tidak berkerja .
“Wanita itu diminta tampil memberikan kerjasama di mana-mana balai polis yang berdekatan,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pulau Pinang di sini.
Beliau berkata polis telah menahan tiga guru wanita dan satu pengasuh tempatan yang bekerja di taska itu, masing-masing berumur 20 , 24 , 28 , 19 pada hari Jumaat lepas dan mereka direman sehingga Isnin untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 69(7)-B Akta Kanak-Kanak 2001 kerana mendera kanak-kanak.
Polis menerima lima laporan berhubung insiden itu di Balai Polis Bukit Mertajam dan Balai Polis Titi Wangsa antara 29 Okt dan 20 Nov lepas.

“Berdasarkan laporan itu, empat kanak-kanak telah dihantar ke hospital Glennegal untuk pemeriksaan kerana adanya kesan lebam pada tubuh mereka manakala tiga lagi mendakwa anak mereka ketakutan ketika berada di taska itu,” katanya.
Menurut laporan media, penderaan itu dikesan apabila seorang bapa yang notiskan perbuatan wanita itu menerusi kamera yang disembunyikan di dalam beg anaknya. – Bernama Kivan Tee0)Pengerusi:Terima Kasih Encik Kim, Sebagai pengerusi NGO Hak Kanak-Kanak. Saya sangat besar hati kerana Datuk Sheng Wei, kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menhadiri forum untuk membincang “isu-isu penderaan kanak-kanak dan langkah-lankah untuk membendung”. Datuk Sheng Wei boleh anda menerangkan punca-punca penderaan kanak- kanak
2)Datuk Seng Wei ( Sheng Wei) : Terima kasih Encik Wei Xiong.Keganasan terhadap kanak-kanak termasuk penderaan dan kecederaan fizikal dan mental, pengabaian dan penderaan seks boleh berlaku di rumah, sekolah, rumah anak yatim, asrama, jalan, tempat kerja, ruang siber dan juga di penjara. Keganasan menjejaskan kesihatan fizikal dan mental kanak-kanak, merosakkan keupayaan mereka belajar dan bergaul, dan melemahkan perkembangan mereka sebagai orang dewasa yang berfungsi dan ibu bapa yang baik kemudian hari. Dalam kebanyakan kes yang amat teruk, keganasan terhadap kanak-kanak juga boleh membawa maut. keganasan terhadap kanak-kanak di Malaysia masih banyak tersembunyi di sebalik tabir, menjadikannya sukar untuk membuat penentuan yang tepat tentang kelazimannya. Hanya penderaan kanak-kanak dan kisah pengabaian yang amat keterlaluan sahaja yang dilaporkan, selalunya melibatkan unsur tragik kecederaan yang mengganggu fikiran malah kematian.. Perpecahan keluarga, tekanan, kemiskinan yang melampau, gangguan, penyakit gangguan mental, penyalahgunaan dadah, tidak mempunyai tempat tinggal, keganasan masyarakat dan juga kekurangan masa berkualiti ibu bapa merupakan sebahagian daripada faktor-faktor utama yang menyumbang kepada kes penderaan dan pengabaian kanak-kanak.
Kes sedemikian berterusan berlaku sehingga membimbangkan masyarakat ke arah membentuk golongan itu sebagai modal insan berjaya pada masa depan.
Kanak-kanak adalah tidak berdosa, kes kes seperti ini telah memberi kesan buruk kepada masyarakat. Di samping itu, rumah sudah tidak lagi selamat kepada kanak-kanak.
Jiran atau masyarakat peka dengan kes penderaan dan harus melaporkan kepada pihak berwajib jika wujudnya perkara seumpama itu..
Turut tersenarai sebagai faktor penyebab ialah krisis rumah tangga, pembangunan fizikal tidak seimbang dengan pembangunan sosial, menyebabkan krisis itu berlaku selain kurang kemahiran keibubapaan serta kurang didikan agama antara punca yang dikenal pasti.
0)Pengerusi(Wei Xiong) : Boleh Datuk jelaskan statistik tahun lepas?
2)Datuk Seng Wei ( Sheng Wei) : Kini, kes penderaan kanak-kanak yang mencatat di Malaysia semakin meningkat setiap tahun. Di bawah akan melaporkan statistik kes penderaan kanak-kanak di Malaysia. Statistik itu akan dilaporkan dari tahun 2007-2013.
Statistik 2007-2010: Berdasarkan kes penderaan kanak-kanak yang dilaporkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), kes penderaan kanak-kanak semakin meningkat setiap tahun. Bagi tempoh Januari hingga April 2009, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) melaporkan merekodkan sebanyak 819 kes penderaan kanak-kanak di seluruh Negara. Negeri yang paling banyak mencatat kes penderaan pula ialah negeri Selangor dengan 320 kes, didikuti Perak dengan 91 kes, dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dengan 79 kes.

0)Pengerusi(Wei Xiong):Oleh itu,Apakah Langkah-Langkah yang telah diambil membendung
2)Datuk Seng Wei ( Sheng Wei) : Menurutnya, pelbagai kaedah atau pendekatan digunakan JKM dalam menangani kes sedemikian, namun sehingga kini belum mampu mengurangkan kes penderaan terhadap kanak-kanak sepenuhnya biarpun pelbagai program berkaitan dijalankan
Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) tidak berkompromi dengan ibu bapa yang didapati mengabaikan penjagaan dan keselamatan anak kecuali ada alasan tertentu dan peruntukan Akta Kanak-Kanak 2001 dikuatkuasakan sepenuhnya.
Pasukan Perlindungan Kanak-Kanak (PPKK) menerusi 142 Pusat Aktiviti Kanak-Kanak seluruh negara dengan menjalankan program, aktiviti, seminar, bimbingan dan kaunseling. Talian 999 untuk kes penderaan juga diwujudkan.
Medium muzik, seni lukis dan pelbagai aspek lain telah dijalankan untuk membantu pemulihan dan perkembangan anak yang didera itu sehingga mereka pulih sepenuhnya dan melupakan sisi hitam (fobia) atau trauma dalam hidup mereka.
Sebenarnya rawatan kepada mangsa kanak-kanak didera mempunyai cabaran jika kanak-kanak didera secara seksual dan berusia bawah empat tahun. Lazimnya kanak-kanak usia sedemikian tidak dapat memberi penerangan tepat dan jelas, terutama sejarah kejadian, tidak dapat mengenali pelaku serta gagal memberi butir terperinci serta perkara lain yang boleh dijadikan bukti.

0)Pengerusi (Wei Xiong) : Enick Cher Lim sila beri pendapat anda tentang penderaan kanak-kanak
3)(Mangsa) Enick Cher Lim: Penderaan bermaksud dera ataupun satu perbuatan zalim yang dilakukan kepada golongan kanak-kanak. Biasanya ditakrifkan kepada mereka yang berusia kurang daripada 18 tahun.
Orang-orang yang melakukan penderaan ialah orang yang rapat dengan mangsa. (contoh: ibu bapa , pakcik, makcik , nenek, atuk , nenek moyang , atuk moyang), Seseorang yang kelihatan sopan dan boleh dipercayai. ( manusia bertopeng setan), Kadangkala , orang yang tidak dikenali.
Pengerusi (Wei Xiong) : Terima Kasih Encik Cher Lim. 10 tahun yang lalu, keluarga anda terkeluar di dada akhbar . Bolehkah Encik Cher Lim memberi testimoni?
3)(Mangsa) Enick Cher Lim: Bapa saya ialah seorang bapa yang tidak bertanggungjawab. Dia ialah seorang kaki botol, sering menghisap rokok dan berjudi. Waktu saya kecil, setiap kali dia kalah judi, apabila menghadapi masalah kewangan atau bergaduh dengan bos atau ibu saya, dia akan melepaskan geram terhadap saya. Dia sering memukul saya dengan rotan, tali pinggang atau bahan yang boleh mencederakan orang di bahagian belakang, tangan, kepala dan kaki saya. Ini menyebabkan saya sering ada luka atau lebam di seluruh badan saya. Ada beberapa kali saya pengsan kerana bapa saya pukul dengan kuat dan kesakitan itu tidak boleh dipinggung oleh saya.
Kadangkala, apabila balik dari sekolah, bapa saya pun pukul saya dengan tanpa sebab. Mungkin anginnya tidak baik kerana kalah dalam judi. Hal sebegini menyebabkan saya takut akan bapa saya. Kerana takut setiap kali terserempak dengan bapa saya, saya akan dipulul olehnya. Luka dan lebam semakin banyak dalam badan saya kerana sering didera oleh bapa saya.
Luka dan lebam ini menyebabkan saya malu menghadapi orang awam atau pergi ke sekolah kerana takut luka atau lebam dijumpai oleh cikgu atau kawan saya. Saya juga tidak berani untuk memberitahu ibu saya atau melaporkan polis kerana saya takut saya akan didera oleh bapa saya lagi. Hal ini telah menjadi satu kesan fizikal di mental saya.
0)Pengerusi (Wei Xiong) : Apakah kesan-kesan penderaan oleh bapa kamu sejak kecil?
3)(Mangsa) Enick Cher Lim: Kesan daripada penderaan fizikal biasanya mengakibatkan saya sukar untuk mempercayai orang dewasa, menjalin persahabatan yang tidak mendalam, dan sering meninggalkan kawan baru jika ia merasakan bahawa ia tidak diterima. Di sekolah pula, saya merupakan pelajar lemah, kesepian dan tidak mempunyai kawan.
Di samping itu, saya juga menjadi seorang emosi yang tidak stabil. Kadangkala, sedikit bunyi saya juga sangka ada orang mahu membuli saya. Saya juga menghadapi kemurungan, terlalu sensitive dan mudah radang, menangis dengan tanpa sebab, kerisauan. Ada beberapa kali saya juga mencuba membunuh diri.Saya mengesyaki saya menghadapi penyakit kemurungan yang serius dan saya rasa saya sudah menjadi “sampah” dalam masyarakat ini.
Bukan itu sahaja, saya juga dipaksa bekerja pada usia yang mentah ini. Kerja yang dilakukan tidak sepadan dengan dan saiz fizikal saya pun. Saya seperti telah menjadi tempat yang bapa saya untuk memuaskan hawa nafsunya. Selain itu,saya juga menjadi kurang tumpuan terhadap semua benda. Saya tidak dapat bertahan tinggal sendirian dan tidak mempunyai orang menemani saya.
0)Pengerusi(Wei Xiong):Seperti penderaan yang ditemui oleh Encik Ng (Ng Cher Lim), bagaimanakah Puan Choong membantukannya apabila dia menerima rawatan psikologi?
5)Doctor Choong (Vern Wei):Apabila Encik Ng menerima rawatan psikologi, dia telah menghidapi kemurungan, kehilangan harapan dan beringin mengakhirkan nyawanya. Kami memberi harapan kepadanya dan membantunya menubuhkan semula kepercayaan terhadap orang lain. Kami membawanya bercampur dengan sekumpulan pemuda yang pernah menghadapi penderaan. Permuda-pemuda tersebut selalu berkongsikan pengalaman mereka dengannya. Kami juga sering membantukan mereka untuk mengstabilkan emosinya yang teruk itu. Apabila dia menjadi lebih stabil, Kami memberi masa kepadanya untuk meluangkan kejadian tersebut semula dan membantunya berdepan dengan perkara yang ditemui. Akhirnya, ketekadannya membantukannya menerima kisah pahit tersebut. Sekarang, dia boleh meluang kejadian tersebut dengan stabil dan dapat menjalankan hidupan yang baru dengan kenyakinan. Kepada mangsa-mangsa penderaan, kami sering memujukan mereka untuk menerima apa-apa yang sudah berlaku. Kami juga mendorong mereka untuk menjalankan kehidupan baru dengan mengalahkan kenangan buruk tersebut yang sedang menpengaruhi mereka. Kami juga mendorongkan mereka agar membantu kanak-kanak lain yang menghadapi penderitaan penderaan dengan pengalaman mereka. Bukan sahaja itu, kami mendapat penolongan daripada undang-undang untuk melindungi hak kanak-kanak dan kami memastikan pendera mendapat hukuman yang sepatutnya demi masa depan kanak-kanak.

0)Pengerusi (Wei Xiong) : Enick Ang sila beri testimony anda, Apa kamu ternampak jiran anda mendera anak jagaan.
4)(Saksi “ Enick Ang”) (Ang Kok Keong) :Saya pernah menyaksikan satu kes penderaan kanak-kanak di depan mata saya sendiri dan tidak dapat dilupakan. Kes ini berlaku di kawasan kejiranan hujung rumah saya. Seingat saya, kes itu terjadi semasa saya masih bersekolah di tingkatan empat.
0)Pengerusi ( Wei Xiong) : Apa nama jiran kamu?
4)(Saksi “ Enick Ang”) (Ang Kok Keong) : Jiran yang saya bernama Mak Su and dia mengambil upah menjaga anak orang lain. Saya selalu perhatikan anak jagaan jiran saya itu tidak dijaga dengan baik kerana selain menjaga anak orang, jiran saya itu juga sibuk membuat kuih muih untuk dijual. Anak yang dijaga itu berumur 5 tahun and sering dipukul tanpa belas kasihan. Kadang-kadang hanya hal kecil sahaja, tetapi dia dipukul dengan terui macam dia buat kesalahan besar.
Budak itu sangat comel dan tidak bercakap dengan banyak. Saya selalu bermain dengan dia, dan bawa dia pergi ke tempat permainan atau pergi jalan-jalan serta bawa balik ke rumah saya. Saya masih ingat nama kanak itu, dah besar agaknya dia sekarangkan. Setahu saya budak itu anak angkat seorang jururawat yang bekerja di Hospital. Yang sedihnya anak itu selalu kena dera.
0)Pengerusi (Wei Xiong) : Kes yang disebutkan oleh Encik Ang (Ang Kok Keong) itu agar merisaukan kita kerana tidak dapat dikirakan berapa buruk kesan-kesan yang akan menjejaskan anak tersebut. Bolehkan Puan Choong menerangkan beberapa kesan yang mungkin menjejaskan kanak-kanak yang pernah didera.
5)Puan Choong (Vern Wei): Terima kasih pengerusi, perbuatan penjaga (Mak Su) itu berbukti bahawa dia tidak tahu mengurus masalah kanak-kanak dan kurang sesuai untuk menjadi penjaga kanak-kanak. Dia memukul anak yang dijaga sebagai hukuman. Dia juga melepaskan geram terhadap anak tersebut dengan melemparkannya ke lantai. Encik Ang pernah berkosing tentang anak tersebut tidak bercakap dengan banyak. Ini membukti bahawa dia diikat oleh sesuatu perkara yang menyebabkannya sedih dan murung. Dia mungkin benci akan Mak Su dan pada masa yang akan datang, dia tidak akan membalas budi Mak Su yang pernah berjasa menjagakannya. Jika Encik Ang tidak menyenangkan hati kanak itu atau dia tidak mendapat kesayangan daripada ibu bapanya, kesannya akan menjadi lebih teruk. Nasib baiknya kes ini didapati oleh ibu bapanya dan dia dapat meninggalkan tempat itu dalam masa yang pendek. Saya akan menyerangkan beberapa kesan penderaan yang akan terjadi kepada kanak-kanak. Ibu bapa yang sering memukul anak mereka untuk menyelesai masalah akan menjauhkan hubungan mereka dengan anaknya. Apabila kanak-kanak tersebut mempunyai keupayaan untuk membalas balik, mereka akan mencederakan ibu bapa mereka bagi melindungi sendiri. Apabila mereka menjadi dewasa, mereka tidak akan lagi bertanggungjawab menjagakan ibu bapa mereka. Bagi kanak-kanak yang bersikap berdiam, penderaan akan menyebabkan mereka berasa rendah diri, mudah berputus asa dan tidak dapat berdepan dengan masyarakat dan masa depan mereka dengan penuh semangat. Selain itu, kanak-kanak yang pernah didera akan membuat sedemikian terhadap anak-anak mereka apabila mereka menjadi ibu bapa. Penderaan keras seperti penderaan seksual dan penderaan fizikal boleh memusnahkan kehidupan dan masa depan seseorang budak. Kerjadian penderaan akan menjadi kenangan buruk sepanjang hajat bagi seseorang budak kerana bukan mudah untuk mereka melupakan kejadian tersebut. Bukan sahaja itu, penderaan akan menyebabkan seseorang budak itu menghidapi penyakit psikologi seperti kemurungan.
4)(Saksi “ Enick Ang”) (Ang Kok Keong):Pada suatu hari, saya ternampak lagi anak itu dipukul dengan teruk oleh Mak Su. Dia ditampar dan dilempar ke lantai. Saya yang kebetulan ada disitu terkejut tengok kanak itu diperlakukan sebegitu. Saya membantu dan membawa anak kecil itu ke rumah saya. Tersedu-sedu anak itu menangis dan menahan sakit. Budak itu sangat takut and asyik peluk saya. Sedih saya bila lihat keadaannya begini.
Setelah beberapa jam, saya bawa budak itu balik ke rumah jiran saya. Saya cuba menasihat Mak Su supaya jangan memukul budak itu lagi mengugut dia, kalau dia pukul lagi saya akan bagi tahu ibu bapa anak ini. Selepas dua minggu kejadian itu berlaku, saya tidak nampak anak itu lagi. Agaknya mak saya bagi tahu ibu bapanya. Makin lama kanak itu tinggal di situ makin teruk lagi nanti dideranya. Dan sejak itu jugalah jiran saya tak bertegur sapa dengan mak saya. Dia benci saya dan keluarga saya kerana masuk campur dalam hal ini. Nasib baik tak lama selepas itu, kami pun pindah ke tempat lain dan tidak pernah tahu apa yang terjadi dengan Mak Su itu dan saya berharap anak itu dibawa jagaan yang baik dan akan melupakan hal ini.
0)Pengerusi(Wei Xiong) : Bolehkah Puan Choong menerangkan faktor-faktor mental yang menyebabkan penjaga menderakan kanak-kanak?
5)Doctor Choong (Vern Wei) :Terima kasih pengerusi. Yang pertama, penderaan boleh dikelaskan kepada penderaan ringgan dan penderaan keras. Kebanyakkan ibu bapa yang mendapat rawatan psikologi memperitahu bahawa mereka tidak dapat mengawalkan emosi mereka lalu melepaskan geram mereka terhadap kanak-kanak mereka. Emosi mereka sering dipengaruhi oleh keletihan dan ketekanan dari tempat kerja mereka. Sesetengah ibu bapa atau penjaga tidak mempunyai pengetahuan untuk menatasi sikap kanak-kanak yang degil, nakal dan sebagainya. Mereka terpaksa merotankan anak mereka demi membetulkan sikap-sikap anak mereka. Namun, kebanyakkan ibu bapa tidak dapat mengawalkan emosi sendiri lalu memukul anak mereka sehingga cedera-parah. Bagi pendera yang melakukan penderaan keras iaitu penderaan seksual, menerajang, mencucuk putung rokok atau sebagainya, mereka harus menerima rawatan psikologi dan juga hukuman daripada undang-undang. Ini kerana, kebanyakkan pendera mungkin sekali menghidapi kemurungan serius ataupun psikiatri yang menyebabkan mereka kehilangan sifat-sifat kemanusiaan seperti berpenuh kasih. Mereka mendera kanak-kanak sebagai melepaskan kegeraman dalam hati mereka. Sesetengah pendera membuat sedemikian sebagai tindakan balas terhadap orang musuh tetapi mereka melakukanya terhadap kanak-kanak yang tidak berdosa. Kebanyakkan pendera keras menghadapi masalah seperti ketagihan dadah, kepecahan keluarga, menghutangkan banyak, ataupun pernah menjadi mangsa kepada penderaan pada zaman kanak-kanak dan sebagainya.
0)Pengerusi( Wei Xiong) : Untuk mengatasi masalah tersebut, adakah Puan Choong mempunyai cadangan bagi ibu bapa dan penjaga yang menghadapi masalah pengagalan mengajar kanak-kanak?
5)Doctor Choong (Vern Wei): Bagi ibu bapa yang tidak tahu mengatasi masalah kanak-kanak, saya mencadang agar mereka meluangkan lebih banyak masa untuk memahami fikiran dan sikap-sikap anak mereka. Mereka akan mendapat kesan yang baik jika mereka meluangkan masa untuk berkomunikasi dengan anak mereka dengan sabar. Jika mereka beringin menyelesai masalah tersebut, mereka seharusnya memetingkan anak mereka lebih berbanding dengan pekerjaan mereka. Bagi penjaga yang ingin melibatkan diri dalam pekerjaan menjaga kanak-kanak, mereka seharusnya menerima pendidikan formal untuk mengatasi masalah kanak-kanak dan memahami permikiran kanak-kanak pada zaman kini.
2) Datuk Seng Wei ( Sheng Wei): Terima Kasih Puan Choong. Sebagai Kementerian Pembanguaan Wanita, Keluarga & Masyarakat.Saya ingin memberi ribuan terima kasih kepada semua yang menghadiri untuk berkerjasama membendungkan keperikemanusian.
0) Pengerusi(Wei Xiong): Terima kasih kepada semua kerana memberi masa untuk menghadiri forum ini.…...

Similar Documents

Free Essay

Bm Notes

...Rakyat ( ) 3. Yang di-Pertuan Agong ( ) 4. Yang di-Pertuan Negeri ( ) 5. Yang di-Pertuan Besar ( ) | BIL | TANDAKAN ATAU | 36. 37. 38. 39. 40. | SRI atau SERI(pastikan betul penggunaannya) 1. Tan Sri ( ) 2. Tan Seri ( ) 3. Puan Sri ( ) 4. Dato’ Seri ( ) 5. Datin Sri ( ) 6. Seri Paduka Baginda ( ) 7. seri muka ( )Diraja, di-Raja atau di Raja(pastikan betul penggunaannnya) 1. Polis Diraja Malaysia ( ) 2. Polis di-Raja Malaysia ( ) 3. Polis di Raja Malaysia ( )HUKUM D-M (apa bendanya? atau apa barangnya) 1. mini telekung ( ) 2. sos cili. ( ) 3. ayam telur ( ) 4. telur ayam ( ) 5. telur kuning ( )HUKUM D-M(apa bendanya? atau apa barangnya) 1. Saya makan pisang goreng. ( ) 2. Saya makan goreng pisang. ( ) 3. Tolong goreng ayam itu. ( ) 4. Aminah Kedai Jahit. ( ) 5. Anjung Selera Restoran. ( )ANGKA DENGAN HURUF(mesti ada tanda sempang) 1. 1950an ( ) 2. 1950-an ( ) 3. ke25 ( ) 4. ke-25 ......

Words: 1599 - Pages: 7

Premium Essay

Culture of Malaysia

...Culture of Malaysia From Wikipedia, the free encyclopedia Jump to: navigation, search Life in Malaysia Culture Cuisine Demographics Economy Education Ethnic groups Film Health Holidays Languages Literature Malaysian English Music Politics Religion Religious freedom Society Sport Transport Tourism Indian Chinese The culture of Malaysia draws on the varied cultures of the different people of Malaysia. The first people to live in the area were indigenous tribes that still remain; they were followed by the Malays, who moved there from mainland Asia in ancient times. Chinese and Indian cultural influences made their mark when trade began with those countries, and increased with immigration to Malaysia. Other cultures that heavily influenced that of Malaysia include Persian, Arabic, and British. The many different ethnicities that currently exist in Malaysia have their own unique and distinctive cultural identities, with some crossover. Arts and music have a long tradition in Malaysia, with Malay art dating back to the Malay sultanates. Traditional art was centred around fields such as carving, silversmithing, and weaving. Islamic taboos restricted artwork depicting humans until the mid-20th century. Performing arts and shadow puppet shows are popular, and often show Indian influences. Various influences can be seen in architecture, from individual cultures in Malaysia and from other countries. Large modern structures have been built, including the tallest twin buildings in the......

Words: 5380 - Pages: 22

Free Essay

Pengajian Malaysia

...‫ور‬ ‫ا م‬ & SELAMAT SEJAHTERA ‫ا و آ‬ BAB 1: PENGENALAN MASYARAKAT MALAYSIA TOPIK-TOPIK BAB; TOPIKMASYARAKAT BUDAYA HUBUNGAN ETNIK DI MALAYSIA MPW 1133 PENGAJIAN MALAYSIA Tenaga Pengajar: Pengajar: En. Muhamad Wazir Bin Muslat FPSS UNiSEL, Bestari Jaya UNiSEL, Tel : 017-2406268 017email: muhamad_wazir_muslat@yahoo.com 1 2 MASYARAKAT PENGENALAN Negara D.K.R.T Malaysia dari segi Sejarah Kedudukan geografi Kedudukan ekonomi Kepelbagaian masyarakat PENGENALAN DEFINISI MASYARAKAT KONSEP-KONSEP MASYARAKAT KONSEPMASYARAKAT MAJMUK HUBUNGAN ETNIK PEMBINAAN BANGSA/NATION MALAYSIA 3 4 DEFINISI MASYARAKAT Kamus Dewan > kumpulan manusia yg menetap bersama di suatu tempattempatmengikut aturan tertentu Kelompok terbesar dari makhluk manusia dimana mereka hidup terjaring kebudayaan (Kucaraningrat) Kucaraningrat) Kelompok manusia yg telah lama hidup & bekerjasama sehingga mereka dapat mengorganisasikan dirinya & berfikir mengenai dirinya sebagai kesatuan sosial yg mempunyai batas-batas tertentu batas(Linton) Samb... Satu kum. manusia yg b'hbg secara tetap & kum. t'sususn dlm m'jlnkan aktiviti2nya secara kolektif & merasakan bhw mrk adalah hidup b'sama. b'sama. Bukanlah individu yg sama shj m'jadi anggota satu2 msykt krn anggota baru akan terus menerus lahir di dlmnya & ada pula yg mati. Oleh mati. yg demikian t'dpt p'hub. terus menerus di p'hub. kalangan mrk yg masih hidup & kekal selama b'abad2 (Roucek & Warren, 1976) (Roucek Satu kumpulan / kelompok......

Words: 16153 - Pages: 65

Free Essay

One Malaysia

...ramai yang saksikannya pengumuman Manifesto Barisan Nasional (BN) yang disiarkan secara langsung dan mendapat liputan yang cukup meluas dikebanyakan media utama di Malaysia (Siaran langsung di Astro Awani, Astro Saluran 301(saluran berbahasa Cina) dan Astro Saluran 201(saluran berbahasa tamil) , TV1 dan TV3)  selama tempoh lebih sejam lamanya dari Stadium Tertutup Bukit Jalil? Senarai Akujanji Manifesto Barisan Nasional (BN) PRU 13? Manifesto Barisan Nasional 1 : Kos Sara Hidup * BR1M dinaikkan kepada RM1,200 untuk isi rumah; RM600 untuk orang bujang. * Baucar Buku 1Malaysia dinaikkan sehingga RM300; Bantuan Persekolahan dinaikkan kepada RM150. * Harga kereta akan diturunkan antara 20 hingga 30 peratus secara berperingkat dengan menyemak semula Dasar Automotif Nasional. * Kedai Rakyat 1Malaysia akan ditambah. * Klinik 1Malaysia akan dibuka dalam kawasan padat penduduk. * Pusat Jagaan Harian 1Malaysia akan ditambah untuk ibu bapa bekerja. * Menurunkan yuran jalur lebar sekurang-kurangnya 20% dengan jaminan bandwidth internet * Dasar 1Negara 1Harga bagi barangan keperluan asas akan dibentuk. Manifesto Barisan Nasional 2 : Keselamatan Awam * 4,000 anggota polis akan ditambah setiap tahun. * 5,000 kenderaan tambahan untuk Unit Rondaan Bermotosikal PDRM. * Angkatan Tentera Malaysia akan ditingkatupaya untuk menangani ancaman luar. * Suruhanjaya Polis akan diperkuatkan. * Sistem 6P akan digunakan untuk mengekang kemasukkan......

Words: 4296 - Pages: 18

Premium Essay

The Beauty of Malaysia

...Malaysia was called "Malaya" at first, after independent from the British Colonisation in 1957. It was only made up of Malay Peninsula and Singapore Island. After a few years, Sabah and Sarawak decided to join Malaya to form Malaysia in 1963. However, Singapore seceded in 1965. Now, Malaysia is independent for 53 years. This multi-racial and multi-cultural country consists of thirteen states and three federal territories and has a total landmass of 329,845 square kilometres (127,354 sq mi). The capital city is Kuala Lumpur, while Putrajaya is the seat of the federal government. The population stands over 28 million made up of Malays, Chinese, Indians and numerous ethnic groups. Malaysia gained its independent on August 31, 1957. Since independence Malaysia has had six Prime Ministers namely, Tunku Abdul Rahman the first Prime Minister and known as “Bapa Kemerdekaan” (Father of Independence), Tun Abdul Razak the second sitting Prime Minister, known as the Father of Development, Tun Hussein Onn was granted the soubriquet “Bapa Perpaduan” (Father of Unity) sited as the third Prime Minister ,Tun Dr Mahathir Mohamad was the fourth Prime Minister of Malaysia is the longest running leader in Asia serving for 22 years since 1981, the fifth Prime Minister was Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi and the current Prime Minister is Dato' Sri Mohd. Najib bin Tun Haji Abdul Razak. The national language is Bahasa Melayu, but English is widely spoken and understood, and taught as a second......

Words: 326 - Pages: 2

Free Essay

Bahasa

...BAB I PENDAHULUAN 1.1 Latar Belakang Berbicara tentang bahasa, manusia memang memerlukan bahasa dalam berkomunikasi.Bahasa berfungsi sebagai alat komunikasi baik lisan maupun tulis. Artinya bahwa bahasa adalah suatu alat untuk mengungkapkan pikiran, perasaan, dan kemauan yang murni manusiawi, dengan pertolongan sistem lambang-lambang yang diciptakan dengan sengaja. Penyampaian informasi atau pesan tersebut tentunya dengan menggunakan kalimat. Maka, agar pesan yang disampaikan oleh penutur dapat diterima oleh penerima hendaknya perlu memperhatikan penyusunan kalimat efektif Alasan saya memilih judul makalah ini adalah media masa merupakan media yang digunakan untuk menyampaikan suatu pikiran, salah satunya adalah koran. Penulisan koran hendaknya memerhatikan penulisan kata atau morfem sehingga tidak terjadi kesalahan dalam pengetikan dan informasi yang disampaikan dapat dimengerti oleh para pembaca. Penelitian tentang analisis kalimat yang salah dalam surat kabar sudah pernah diteliti oleh beberapa orang, tetapi penelitian surat kabar prioritas pada tanggal 6 Mei belum pernah diteliti oleh siapapun. Oleh sebab itu saya memilih untuk menganalisis surat kabar pada edisi ini. 1.2 Rumusan masalah a. Apakah terdapat kalimat yang salah dalam surat kabar prioritas ? b. Bagaimana perbaikan kalimat yang benar? 1.3 Tujuan Penelitian a. Mengetahui kesalahan yang terjadi dalam surat kabar prioritas. b. Mengetahui bagaimana kesalahan......

Words: 1474 - Pages: 6

Free Essay

Bahasa Indonesia Sebagai Bahasa Pemersatu Bangsa

...Judul:BAHASA INDONESIA SEBAGAI IDENTITAS DAN PENYATU BANGSA MENGHADAPI PENGUBAH SOSIAL Pengarang:Mansoer Pateda Subjek:Sosiolinguistik BAHASA INDONESIA SEBAGAI IDENTITAS DAN PENYATU BANGSA MENGHADAPI PENGUBAH SOSIAL Mansoer Pateda IKIP Gorontalo 1. Fungsi Bahasa IndonesiaSeminar Politik Bahasa Nasional, 25-28 Februari 1975 di Jakarta, antara lain merumuskan bahwa di dalam kedudukannya sebagai bahasa nasional, bahasa Indonesia (selanjutnya disingkat BI) berfungsi sebagai (1) lambang kebanggaan nasional, (2) lambang identitas nasional, (3) pemersatu berbagai masyarakat yang berbeda latar belakang sosial budaya bahasa, dan (4) alat perhubungan antarbudaya dan antardaerah (Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa, 1975:5). Dalam pergaulan internasional, BI mewujudkan identitas bangsa sebagai identitas fonik, di samping identitas fisik, yakni bendera merah putih dan garuda Pancasila. Beriringan dengan pesatnya perkembangan BI sebagai lambang identitas nasional, teraktualisasikan pula perkembangan bahasa daerah (selanjutnya disingkat BD) sebagai lambang identitas daerah yang keberadaannya diakui di dalam UUD 1945 yang secara bersamaan dengan BI menghadapi arus globalisasi. Kenyataan menunjukkan bahwa tidak ada persaingan antara BI dan BD. Oleh karena itu, pemerintah tidak ragu-ragu mengonsepkan kurikulum muatan lokal yang memberikan peluang bagi sekolah-sekolah untuk mengajarkan BD di daerah masing-masing. 2. Identitas BangsaSosok yang menunjukkan bahwa dia adalah......

Words: 2391 - Pages: 10

Premium Essay

Malaysia Beauty

...The Beauty of Malaysia - Essay - Siyu 5/7/14, 2:16 PM Login Join The Research Paper Factory Join Search Browse Saved Papers Search over 100,000 Essays Home Page » Historical Events The Beauty of Malaysia In: Historical Events The Beauty of Malaysia Malaysia was called "Malaya" at first, after independent from the British Colonisation in 1957. It was only made up of Malay Peninsula and Singapore Island. After a few years, Sabah and Sarawak decided to join Malaya to form Malaysia in 1963. However, Singapore seceded in 1965. Now, Malaysia is independent for 53 years. This multi-racial and multi-cultural country consists of thirteen states and three federal territories and has a total landmass of 329,845 square kilometres (127,354 sq mi). The capital city is Kuala Lumpur, while Putrajaya is the seat of the federal government. The population stands over 28 million made up of Malays, Chinese, Indians and numerous ethnic groups. Malaysia gained its independent on August 31, 1957. Since independence Malaysia has had six Prime Ministers namely, Tunku Abdul Rahman the first Prime Minister and known as “Bapa Kemerdekaan” (Father of Independence), Tun Abdul Razak the second sitting Prime Minister, known as the Father of Development, Tun Hussein Onn was granted the soubriquet “Bapa Perpaduan” (Father of Unity) sited as the third Prime Minister ,Tun Dr Mahathir Mohamad was the fourth Prime Minister of Malaysia is the longest running leader in Asia......

Words: 484 - Pages: 2

Free Essay

Bahasa Malaysia

...Bahasa Melayu telah diiktiraf sebagai Bahasa Kebangsaan dan Bahasa Rasmi Negara kita Malaysia. Bahasa Rasmi merupakan bahasa yang mesti digunakan dalam segala urusan rasmi kerajaan. Ini dijelaskan dalam Akta Bahasa Kebangsaan 1963 / 1967 Akta 7/67, s.2 yang menyatakan bahawa Bahasa Kebangsaan hendaklah digunakan bagi maksud-maksud rasmi. Lantaran itu, sebagai rakyat Malaysia menjadi satu kewajipan kita untuk menguasai bahasa ini dengan baik daripada ujaran serta hukumnya. ATG AYAT TAK GRAMATIS Penguasaan yang baik akan memberi cerminan kepada bangsa pengguna bahasa tersebut. Ini dapat meng/ambarkan melalui penutur dan pengguna bahasa ini terutama warga Malaysia itu sendiri. Ketinggian ilmu dan ketinggian intelaktual warga akan digambarkan melalui ketinggian kualiti bahasa Melayu itu sendiri sebagai Bahasa Kebangsaan.TAK JELAS MAKSUD Untuk mendaulatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi Negara serta bahasa pengantar yang mampu membicarakan pelbagai bidang ilmu pengetahuan,//// kerajaan telah menjalankan beberapa usaha bagi membina dan memperkembangkan bahasa ini. Bahasa amat penting dalam proses pembelajaran oleh hal demikian murid-murid perlu menguasai bahasa itu dengan menguasai kemahiran-kemahiran bahasa tersebut TK /TIADA KOHESI. Dalam Bahasa Melayu terdapat tiga kemahiran yang utama. Kemahiran-kemahiran ini mendasari bahasa Melayu menjadi sebuah bahasa yang ilmiah dan kekal relevan dalam pelbagai zaman. TK /TIADA KOHESI.  Tiga kemahiran itu ialah......

Words: 551 - Pages: 3

Free Essay

Malaysia

...Isu dan cabaran dalam pelaksanaan Rancangan Malaysia dan cadangan penambahbaikan Malaysia – A success story 2 Rancangan Malaya 9 Rancangan Malaysia Parliament Building (1963) National Mosque (1965) Federal Territory Mosque (2000) Malaysia Trade Centre (2006) Terengganu International Airport Terminal (2007) Kuala Lumpur International Airport (1998) SILK Kajang Interchange Sayong Bridge CIQ Complex, Johor (2007) Submarine Bay, Sepangar Bay, Kota Kinablu, Sabah We have progressed What do we want? Maximise value of investment Reference Model Competitive Tourism Highly respected SUSTAINABILITY Quality Environmental friendly Energy Efficiency Safety Issues, enablers and recommendations Issues 1. Clarity of outcomes 2. Strategic and integrated planning 3. Innovative Procurement 4. Life Cycle Costing Enablers 1. Human capital development 2. Construction technology 3. ICT Strategic map for improved project delivery in Malaysia Plans ONE MALAYSIA PEOPLE FIRST PERFORMANCE NOW Competitive Reference Model Sustainable Highly respected Safety Quality Tourism Clarity of outcome Strategic and integrated planning Innovative procurement Life Cycle Costing Enablers Human Capital Construction Technology ICT Cost and Impact vs time Impact/Cost Can make fundamental changes Effort not cost effective Less opportunity Consumes valuable time Influence Curve More......

Words: 740 - Pages: 3

Premium Essay

Kelebiuan Malaysia

...assignment 1 2.0 Introduction 1 - 2 3.0 What makes you a Malaysians? Give a reason 3 4.0 What a symbol to show Malaysia Indentity? 3 - 4 5.0 Why Malaysia is a unique country? Give a reason 4 5.1 Natural Asset 4 5.2 Food 4 - 5 5.3 Open House Concept 5 5.4 Art and handicraft 5 6.0 What is a Malaysians people etiquette? 6 - 7 7.0 What is a symbol social stratification in Malaysia? 7 - 8 8.0 What is a state of delevepment in Malaysia? 8 8.1 Medicine and health care 8 8.2 Physical and science 8 9.0 Are you proud to be Malaysian? Why 9 9.1 Harvesting land and sea 9 9.1.1 Energy source 9 9.2 Industry 9 10.0 Are you like to live in Malaysia? Why 9 -10 11.0 What are advantages you get as a Malaysians people? 10 11.1 Transportation 10 11.2 Communication 11 11.3 Education 11 12.0 What makes Malaysian a great country? 11 13.0 Conclusion 12 WHAT MAKES ME A MALAYSIAN 1.0 THE OBJECTIVE This paper is written as an assignment. The most objective this assignment is how people think about Malaysia and how far they know about their country. One series interviewed was conducted by me to get more information from respondents. Six people, that is six male and six......

Words: 4744 - Pages: 19

Premium Essay

The Beauty of Malaysia

...Malaysia was called "Malaya" at first, after independent from the British Colonisation in 1957. It was only made up of Malay Peninsula and Singapore Island. After a few years, Sabah and Sarawak decided to join Malaya to form Malaysia in 1963. However, Singapore seceded in 1965. Now, Malaysia is independent for 53 years. This multi-racial and multi-cultural country consists of thirteen states and three federal territories and has a total landmass of 329,845 square kilometres (127,354 sq mi). The capital city is Kuala Lumpur, while Putrajaya is the seat of the federal government. The population stands over 28 million made up of Malays, Chinese, Indians and numerous ethnic groups. Malaysia gained its independent on August 31, 1957. Since independence Malaysia has had six Prime Ministers namely, Tunku Abdul Rahman the first Prime Minister and known as “Bapa Kemerdekaan” (Father of Independence), Tun Abdul Razak the second sitting Prime Minister, known as the Father of Development, Tun Hussein Onn was granted the soubriquet “Bapa Perpaduan” (Father of Unity) sited as the third Prime Minister ,Tun Dr Mahathir Mohamad was the fourth Prime Minister of Malaysia is the longest running leader in Asia serving for 22 years since 1981, the fifth Prime Minister was Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi and the current Prime Minister is Dato' Sri Mohd. Najib bin Tun Haji Abdul Razak. The national language is Bahasa Melayu, but English is widely spoken and understood, and taught as a second......

Words: 845 - Pages: 4

Premium Essay

Bahasa Essay

...Usaha-usaha untuk meningkatkan semangat patriotik dalam kalangan masyarakat di negara kita Semangat patriotik semakin luntur dalam kalangan masyarakat di negara kita pada masa ini seperti yang didakwa oleh banyak pihak. Hal ini berlaku demikian kerana masing-masing sibuk dengan urusan sendiri yang menyebabkan mereka tidak menghiraukan perkara lain. Pada pendapat mereka, perkara yang penting dalam hidup ialah mereka perlu berusaha untuk mencari kekayaan dan hendak mencari wang untuk menambahkan pendapatan semata-mata. Oleh itu, mereka tidak menitikberatkan semangat patriotik dan tidak tidak mempedulikan sambutan hari kebangsaan, contohnya anggota masyarakat kita tidak mengibarkan bendera Malaysia ketika sambutan ulang tahun kemerdekaan negara dijalankan. Jadi, kita berharap agar semangat patriotik dalam kalangan masyarakat dapat ditingkatkan. Sebenarnya terdapat banyak cara yang boleh dijalankan untuk meningkatkan semangat patriotik dalam kalangan masyarakat di negara kita. Satu daripada caranya adalah dengan memberikan penekanan tentang proses pemupukan semangat patriotik dari bangku sekolah lagi. Perkara ini membolehkan semangat patriotik sebati dalam diri pelajar seperti kata peribahasa Melayu, “melentur buluh, biarlah dari rebungnya”. Sekiranya semangat patriotik dapat dipupuk sejak kecil, sudah tentulah semangat patriotik akan terus diamalkan dan dikekalkan hingga dewasa. Tambahan pula, amalan ini penting kerana kita dapat melahirkan masyarakat yang sentiasa cinta akan......

Words: 740 - Pages: 3

Premium Essay

Mr Bm

...analysis The Malaysian National Franchise Development Blueprint 2012-2016, states that the Malaysian Government intends to increase the number of franchisors from the current number of 492 in 2010 to 650 by the year 2014 and the number of franchisees from 4,838 in 2010 to 6,050 by the year 2014. Meanwhile, the government would like to see the total franchise sales to GDP, to increase from 2.2 percent in 2010 to 3.3 percent by the year 2014. In terms of franchise employment to total national employment, it contributed 0.9 percent in 2010 and this figure is expected to rise to 1.1 percent by the year 2014. Currently, there are more than 268 franchise systems with more than 6,000 franchisees. Hence based on the franchise statistics in Malaysia, the prospect and potential of new business ventures through franchise system is very bright and ASSIGNMENT –BMNV 5103 2 promising. Nonetheless, it is not without hurdles and challenges. There are a number of issues that potential franchisees and franchisors must consider before venturing into this business. QUESTIONS: 1. Discuss both qualitative and quantitative assessments from the viewpoints of franchisees and franchisors respectively before they can agree to venture into the franchise business system. [30 marks] 2. Select a successful business franchise (EITHER A FRANCHISOR OR FRANCHISEE), which has been in the market for more than 5 years. This could be someone you see as an example of how a business venture......

Words: 705 - Pages: 3

Free Essay

Sejarah Malaysia

...CTU 553 Sejarah Malaysia Maksud perkataan: Amalgamasi: adalah istilah kuno bermaksud perkawinan dan antara pembiakan dari etnik yang berbeda atau ras. Akomodasi: tempat untuk makan dan tidur ataupun penyesuaian. Akulturasi: ialah penyerapan unsur-unsur kebudayaan daripada suatu budaya kepada budaya yang lain Asimilasi: adalah pecampuran dua kebudayaan yang disertai dengan hilangnya ciri khas kebudayaan asli sehingga membentuk kebudayaan baru. Segregasi: pengasingan satu kelompok dengan kelompok yang lain. Etnosentrisme: pandangan atau sikap yang percaya bahawa golongan atau atau kebudayaan etnik sendiri lebih unggul daripada golongan atau kebudayaan etnik yang lain. Ras: kaum atau keturunan Isu-isu di Malaysia: Perlembagaan Malaysia, dikenali juga sebagai Perlembagaan Persekutuan mengandungi 183 perkara, adalah undang-undang tertinggi di Malaysia. Ia merupakan satu dokumen undang-undang bertulis yang telah dibentuk berasaskan kepada dua dokumen terdahulu iaitu Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 dan Perlembagaan Kemerdekaan tahun 1957. Perlembagaan ini telah dirangka berdasarkan nasihat daripada Suruhanjaya Reid yang telah melakukan kajian dalam tahun 1956. Perlembagaan berkenaan berkuatkuasa sejurus selepas kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. Kontrak sosial di Malaysia merujuk kepada perjanjian oleh bapa-bapa kemerdekaan negara dalam Perlembagaan, dan merupakan penggantian beri-memberi atau quid pro quo melalui Perkara 14–18......

Words: 1202 - Pages: 5